CHIHUAHUAOR

Chihuahuan är en mycket lojal hund. Den söker sig oftast till människor och vill vara nära hela tiden. Chihuahuan kan också bli mycket lätt svartsjuk och detta kan bli ett problem om familjen som den bor hos t.ex skaffar sig ett annat djur, barn eller partner.

Chihuahuan är mycket misstänksam mot andra personer, men annars väldig snäll och lättlärd. Denna attityd gör att Chihuahuan blir en väldigt bra vakthund. Den är misstänksam mot främmande människor, men blir sedan väldigt sällskaplig efter att dens ägare har presenterat den för människan.

Chihuahuan är en väldigt smart hund och lär sig saker väldigt snabbt, även dåliga vanor.

 

En Moleran är en särskild egenskap för Chihuahuan. Den kan också kallas för Fontanell. Moleran är en mjuk punkt eller hål i huvudet som finns hos vissa däggdjur. Moleran gör det lättare för Chihuahuan att komma ut ur mamman vid födseln. Chihuahuans Moleran är lika stor som en krona och kan krympa eller försvinna helt under årens gång. Moleran gör det inte svårare för Chihuahuan att delta i aktiviteter. Men man ska vara försiktig med Chihuahuans huvud. Ett slag, fall eller liknande kan ge stora skador.

 

Men varför ska man just köpa en Chihuahua när det finns så många andra hundraser? Det är många som köper hund efter att dem vill ha sällskap. Många vet inte vilken hundras som passar dem bäst. De kanske bestämmer sig efter att dem känner någon som har en hund med just den rasen som är så fin, eller så duktig.

Chihuahuan är den minsta hundrasen i världen. Chihuahuan är full med charm, intelligens, energi och kärlek. Det Chihuahuan älskar mest av allt är kärleken från sin ägare. Att Chihuahuan är nyfiken gör den dessutom lätt att vara med andra hundraser. Den har inte ett så jättebra luktsinne, men älskar att ligga och mysa med sin ägare.

Så nu till fråga, varför just en Chihuahua? Jo, för att ingenstans hittar du så mycket för så lite.

 

Chihuahuan är världens minsta hundras. Den härstammar från perioden 400-500 år före Kristus. Under 1200-1500 talet var Chihuahuan en helig hund och populär hos aztekerna. Den teorin är dock inte bevisad.

Det finns lika trovärdiga bevis på att Chihuahuan härstammar från Egypten. Rasen ska ha funnits där sedan 1500 år före Kristus. Det finns avteckningar av dem i antika Egyptiska byggnader. De har även hittat kvarlevor från en Chihuahua i en grav. Några av Chihuahuaorna togs till Malta omkring år 700 före Kristus. De frodades på Malta och kallades fickhundar av malteserna. De småhundar som dök upp i den lilla staden Chihuahua i Mexico är förmodligen släkt med dem småhundar som spanjorerna tog med sig 1535 då dem tog över Mexico.

 

Chihuahuan är inte en sådan krävande hund. Den behöver bara badas en gång i månaden (om det inte blir nödvändigt). Den behöver inga lång promenader men uppskattar ändå en lång promenad om dagen.

Det är viktigt i början att klippa hundens klor ungefär en gång i månaden. Även om inte valpen behöver sina klor så mycket så är det bra för dem att vänja sig vid klippningen.

När Chihuahuan är valp ska den få små portioner mat 6 ggr om dagen. När valpen är 3-6 månader ska den matas 3 ggr per dag och när valpen sedan blir 6 månader ska den matas 2 ggr om dagen fram tills den blir 1 år, då räcker det med att mata den 1 ggr om dagen. ’

 

Chihuahuan idag är en mycket bred ras. Det finns olika många temperament och utseende hos rasen.

Chihuahuan är fortfarande den minsta rasen i Sverige. Men trots den lilla storleken visar Chihuahuan inga tecken på missbildningar eller liknande. Chihuahuan uppskattas som sällskap och vakt. Det stora äppelrundade huvudet med kort nos, stora utstående öron och synnerligen uttrycksfulla ögon samt en solid kroppsbyggnad är tecken på en fin Chihuahua. Chihuahuan är en kompakt, välbalanserad, energisk hund med livliga rörelser. Den är temperamentsfullt självmedveten, nyfiken, alert och tillgiven sin ägare och har överraskande mycket kurage för att vara så liten. Viktiga kännetecken är korrekta proportioner mellan kroppens längd och höjd, plan och vågrät rygg, medellånga ben, energiska rörelser, högt buren svans och näsvist uttryck.

Det är klart att Chihuahuan ska vara liten. Det är svårt att uppskatta en normalvikt hos rasen, men en alldeles för stor hund anses ofta som normal av människor och även domare i utställningar. Men trots det ska Chihuahuan vara inte för stor, men inte för tunn.

Chihuahuan ska inte vara trött och hängig utan den ska vara väldigt glad och vara lite uppkäftig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Vad heter du?
Stammis?

Din E-postadress: (publiceras ej)

Har du blogg? Fyll i den.

Skriv ditt meddelande här:

Trackback
RSS 2.0